Pogubni asteroid za zemlju

Astronomi sa Sveučilišta Havaji su pomoću Pan-STARRS PS1 teleskopa na Haleakali otkrili asteroid koji će doći unutar 6.5 milijuna kilometara od Zemlje sredinom listopada.

Tijelo je otprilike 45 metara u presjeku i otkriven je na slikama koje su snimljene 16. rujna kada je bio udaljen oko 32 milijuna kilometara. To je prvo "potencijalno pogubno tijelo" (potentially hazardous object – PHO) koje je otkriveno pomoću Pan-STARRS-a i nazvano je "2010 ST3." Iako ovo tijelo neće pogoditi Zemlju u skoroj budućnosti, njegovo otkriće pokazuje da je Pan-STARRS najosjetljiviji sistem posvećen otkrivanju potencijalno opasnih asteroida." rekao je dr. Robert Jedicke, član PS1 Znanstvenog konzorcija (PS1SC) na Sveučilištu Havaji u Manoi. Dr. Robert Jedicke obrađuje podatke koje pribavlja teleskop. "Ovo je tijelo otkriveno kada je bilo predaleko da bi ga detektirali drugi teleskopi koji traže asteroide." istaknuo je Jedicke.


Većina najvećih PHO-a je već katalogizirana, ali znanstvenici sumnjaju da ih postoji još mnogo više manjih od 1.5 kilometara u presjeku koji još nisu otkriveni. Oni bi mogli prouzrokovati razaranja na regionalnoj razini ako ikada udare u naš planet. Takvi se sudari, procjenjuje se, događaju svakih nekoliko tisuća godina. Tijela veličine 2010 ST3 se obično raspadnu u Zemljinoj atmosferi, ali nastali udarni val bi mogao na površini uzrokovati uništavanje područja veličine nekoliko stotina kvadratnih kilometara. "Postoji jako mala mogućnost da će ST3 udariti u Zemlju 2098. godine, stoga ga definitivno treba promatrati." dodao je Jacke.

Dr. Timothy Spahr, ravnatelj Centra za manje planete (Minor Planet Center – MPC) je izjavio: "Čestitam Pan-STARRS projektu na otkriću. To je dokaz da je PS1 teleskop, s Gigapixel kamerom i njenim sofisticiranim kompjuterskim sistemom za otkrivanje tijela koja se kreću, sposoban pronalaziti potencijalno opasna tijela koja nitko do sada nije otkrio." MPC, smješten na Cambridgeu, je osnovala Međunarodna astronomska unija 1947. godine zbog skupljanja pozicijskih mjerenja asteroida i kometa, potvrđivanja njihovih otkrića, davanja preliminarnih oznaka te dijeljenja dobivenih podataka s drugim ustanovama i organizacijama.

Za Pan-STARRS se očekuje da će otkriti desetke tisuća novih asteroida svake godine s dovoljnom preciznošću za točno izračunavanje njihovih orbita oko Sunca. Svako poveće tijelo, koje izgleda poput asteroida i koje će prići blizu Zemlji unutar sljedećih 50 godina, bit će prozvano "potencijalno pogubno" i pratit će ga se vrlo pažljivo. NASA-ini stručnjaci vjeruju da će, zbog upozoravanja nekoliko godina ranije, biti moguće organizirati svemirske misije za skretanje putanje asteroida za kojeg bi se otkrilo da je na putu kolizije sa Zemljom.

Pan-STARRS ima i druge ciljeve. Za PS1 i njegovog većeg brata, PS4, koji će postati operabilan kasnije u ovom desetljeću, očekuje se da će otkriti milijun ili više asteroida sveukupno, kao i još udaljenije mete poput različitih zvijezda, supernova i zagonetnih eksplozija iz galaksija koje su smještene na drugoj polovici Svemira.

Promatranja vršena pomoću PS1 su omogućena pomoću priloga PS1 Znanstvenog konzorcija: Instituta za astronomiju na Sveučilištu Havaji u Manoi; Projektnog ureda Pan-STARRS-a; Društva Max Planck i njegovih instituta, Max Planck Instituta za astronomiju, Heidelberg i Max Planck Instituta za ekstraterestrijalnu fiziku u Garchingu; Johns Hopkins Sveučilišta; Durham Sveučilišta; Sveučilišta Edinburgh; Kraljičinog sveučilišta u Belfastu; Harvard-Smithsonian Centra za astrofiziku; Las Cumbres Globalne opservatorijske mreže; Međunarodnog središnjeg sveučilišta u Tajvanu. Sredstva za konstruiranje Pan-STARRS-a (skraćeno od Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System) je pribavio Istraživački laboratorij američkog zrakoplovstva.

Нема коментара:

Постави коментар