Najveći teleskop poslat u svemir

Teleskop-satelit i satelit za analizu svetlosnih zraka uspešno lansirani u svemir. Do krajnje destinacije trebalo bi da stignu do kraja meseca.

Najveći teleskop koji je ikada poslat u svemir - Heršel, kao i satelit zadužen da istraži zrake svetlosti - Plank, lansirani su uz pomoć rakete Arijane 5 iz baze Kuru u Francuskoj Gvijani.

Oba satelita su se uspešno izdvojila od rakete. Sateliti, vredni 1,8 milijardi evra, treba da stignu do svojih operacionalnih orbita, odnosno milion i po kilometara od Zemlje, u suprotnom pravcu od Sunca.


"Evropska svemirska agencija želi više da sazna o poreklu svemira", izjavio je generalni direktor agencije Žan-Žak Dorden.

Sateliti idu dobro svojom putanjom i do kraja meseca bi trebalo da stignu do krajnje destinacije, dodao je Dorden i naveo da će potom, kada uspostave ravnotežu između gravitacionih sila Sunca i Zemlje, moći da se okreću oko Sunca istom brzinom kao što to čini naša planeta.

Sateliti, težine 3,4 tone za Plank i 1,9 tona za Heršel, imaju jedinstvene instrumente hlađenja do temperature apsolutne nule.

Нема коментара:

Постави коментар