Udar asteroida

Opasnost nam preti iz svemira – asteroid Apofis preti da nas udari 13.4.2029.

Naučnici upozoravaju kako se zajedničkim snagama moramo boriti protiv asteroida koji priete našoj planeti.

Međunuodna se zajednica treba ozblljno suočiti s pretnjom udara asteroida u Zemlju, upozorio je na BBC-u prof Richard Crowther vođa UN-ove radne grupe za NEO objekte (Near Earth Objects).

Tako udruženje svemirskih istraživača (ASE) tvrdi da se protiv tih prijetnji iz svemira može boriti samo uz globalno odobravanje takve borbe. Takvih pretnji i događanja nije nedostajalo u istoriji Zemlje. Udar asteroida prečnika oko 10 kilometara pre 65 miliona godina na poluostrvo Yucatan rezultovao je izuiranjem dinosaurusa, a pre 100 godina. pak u Sibiru je pad asteroida prečnika 40 metara, uništivši oko 2000 kmkv tajge. Asteroid je prouzrokovao vatru, a takav bi požar danas mogao progutati grad veličine New Yorka.


Meteorit osvetlio Kanadu!

Ovih dana naučnici su našli ostatke meteorita koji je prošIe godine osvetlio neba iznad Kanade. Očevici su ga opisali kao spektar boja koje su nestale na horizontu, a nadzornom kamerom iz policljskog automobila čak su ga uspeli i snimiti. Naučnici sa univerziteta u Calgaryju našli su više manjih komada meteorita, ali su izvestili da se na tom području još nalazi više hiljada manjih komada.

Stanovnici Manitoba, Saskatchewena i Alberte su za agenclju AP kazali da su 20. 11. čuli buku i potom videli golemu leteću i plamteću kuglu koja je bila vrlo brza i svetla kao Sunce.

Prema naučnicima nova asteroidna pretnja mogla bi se dogoditi relativno brzo, za manje od 20 godina. U izveštaju o potrebi globalne akcije da bi se sprečio udar potencijalno opasnog asteroida, navodi se da je među dosad otkrivenim asteroidima potencijalno najopasniji Apofis (Aphodhis). Taj je asteroid otkriven 2004. godine, a u petak 13. aprila 2029. godine trebao bi proći blizu Zemlje, unutar orbite naših satelita. No, vraća se 13.4.2036. godine, a analize govore da je verovatnost udara u Zemlju jedan prema 45.000. Tek za poređenje, njegov udar u Zemlju prouzrokovao bi stotinu puta jači udar od onoga koji se dogodio li Sibiru. Nauka poziva na alarm!

I ako se udar dogodi, mogao bi biti na potezu između severozapadnog Meksika. Pacifika i Kamčatke. Krajem 2011 .. zatim 2013. i 2021. godin., znaće se preciznije kuda ide asteroid. Ako se verovatnost udara bude povećala, krenuće se u međunarodnu akciju.

Nekoliko su mogućih scenarija spasavanja Zemlje: od udara nuklearne bombe u asteroid do slanja svemirskog broda koji bi putovao blizu asteroida i taka uticao na asteroid da malo promeni svoju putanju i tako promaši Zemlju!

Misterija "Planete X"

Jedna od teorija zavere je ona o takozvanoj planeti X ili Nibiru koja nakon svakih 3600 godina prođe između Zemlje i Sunca. Sledeći put to bi se trebalo dogoditi 2012. godine. Prolazak nepoznate planete s ruba Sunčevog sistema, prema nekim informacijama pet puta veće mase od Zemljine, navodno bi zaustavio našu planetu na nekoliko dana i uzrokovao stradanja čak dve trećine čovečanstva. U internetskoj javnosti se špekuliše s pismom koje je, navodno, napisao norveški političar dobro upoznat s činjenicom da se Norveška kao i mnoge druge zemlje, već neko vreme užurbano priprema za veliku katastrofu. Prema toj informaciji, "zbog planete X, Norveška je počela da skladišti hranu u području Svalbard uz pomoč SAD i EU-a. Oni ce spasiti samo one koJi pripadaju eliti i imaju moć, kao i lekare, naučnike i ostale koji su potrebni za nov početa... » U pismu stoji i kako će ljudi koji ne budu smešteni u podzemne vojne baze jednostavno umreti, a javnost neće znati što se događa do samoga kraja kako se ne bi stvorila masovna panika. 

Нема коментара:

Постави коментар